ADVARSEL

ADVARSEL

Ondskabsfuld CryptoLocker virus hærger (også) i det sønderjyske

Indenfor den seneste tid er vi hos Pro IT blevet kontaktet af adskillige kunder, der er blevet ramt af den såkaldt CryptoLocker virus. Vi føler, at vi anstændigvis bør advare computerbrugere i vores område mod denne ondsdkabsfulde og dybt kriminelle virus.
De forekomster vi har set, er typisk blevet smuglet ind på computeren via en mail som giver sig ud for at komme fra en pakketransportør som f.eks. Post Danmark, Post Nord eller DHL.

image002

Eksempel på virus email.

Mailen indeholder transportørens officielle logo og teksten er umiddelbart tilforladelig. MEN hvis modtageren klikker på det link, som findes i mailen, bliver en stor del af de filer, der er på den pågældende computer – og de netværksdrev, den er forbundet til – krypteret så de er ubrugelige.
Efter krypteringen kan man ikke længere åbne sine dokumenter, billeder, tegninger eller hvad man ellers har gemt. Herefter bliver brugeren mødt med et tilbud om afhjælpning af problemet ved indbetaling af løsepenge:

‘Your personal files are encrypted!
Your important files encryption produced on this computer: photos, videos, document, etc. Here is a complete list of encrypted files, and you can personally verify this…
To obtain the private key for this computer, which will automatically decrypt files, you need to pay 100 USD / 100EUR / similar amount in another currency.’

Der er altså tale om en metode, som i den grad giver mindelser om noget, man kender fra Mafiaen eller andre kriminelle organisationer, og vi kan absolut ikke anbefale at sende penge til den slags kriminelle.
I modsætning til de fleste andre typer af computervirus, vi har set – og det er mange – findes der ikke nogen betalbar ”medicin” imod CryptoLocker, når først man har fået den ind på sin computer. Man er 100% afhængig af sin backup.

Posted in Malware, Sikkerhed, Virus